Thursday, December 14, 2006

Prespectiva

En un fantàstic capitol de la fantàstica sèrie The West Wing, una associació de geògrafs reclamava que a les escoles dels USA s'ensenyés amb uns mapes diferents. Les raons eren dues: Localització i tamany. Aquests dos problemes fan que els occidentals ens veiem al centre del món

La localització és ben senzilla: perquè l'hemisferi Nord ha de veure's a dalt i no a baix del mapa?
El problema del tamany ja és més complex: La terra és esfèrica, i els mapes són en 2 dimensions. Com es trasllada una esfera al paper? El mapa clàssic que veiem és la projecció de Mercator, l'Equador i tot el que li és pròxim és relativament normal, però a la que ens acostem als pols (on al ser la terra esfèrica, la longitud disminueix el tamany, però el mapa no!) cada cop es desproporciona més el mapa. Això fa que Groenlàndia, amb uns 2 milions de km quadrats sembli igual de gran que Africa, amb 30 milions de km quadrats. Només cal que feu un zoom al Google maps i compareu tamanys.

Així, els occidentals, al veure els nostres dominis del nord tendim a creure que la terra és tan extensa com la del tercer Món, cosa que és falsa. D'aquesta manera, els Geògrafs proposaven usar la projecció de Peters, que en comptes d'augmentar els Pols, dividia la terra en quadricules a escala, amb un resultat espectacular.

Perquè no es van usar altres alternatives? Per una raó ben senzilla: els mariners no podien traçar línies rectes. En una projecció de Peters o Mercator només han de fer línies rectes per desplaçar-se d'un punt a un altre. Saben que per als desplaçaments Nord-Sud o Est-Oest només hauran de multiplicar per una constant, però amb les projeccions ovalades és impossible traçar un recorregut amb línia recta, sempre s'ha de tenir en compte l'arc de la circumferència.

Així doncs, per un món més just reclamem la fi de la discriminació cap als paisos equatorials i lluitem en favor de la substitució de Mercator per Peters!!

2 comments:

Anonymous said...

Interessant això de la Projecció de Peters. M'agrada bastant més com queda amb aquesta projecció. A la wikipedia hi ha un mapa amb una resolució més gran. Realment és impressionant la diferència entre les dos perspectives. No sabia que Àfrica fos tant gran xDDDD

Pons said...

Aixo es una conspiracio dels Canadencs. Ningú desconfia dels Canadencs per que mai fan res (ni de bo ni de dolent, simplement son discrets) però els que hi surten perdent mes amb el Peters son ells! pq tenen un pais gran (el 2on més gran) però tampoc es gaire més gran que Brazil que surt desfavorida amb els mapes de tota la vida!
Fora la injusticia! Fora la opressió (amb doble sentit) dels països de l'equador, fora l'aparença d'inocents dels Canadencs!