Thursday, September 07, 2006

Austràlia

Steve Irwin és mort, no és sorprenent després de veure les coses (i jo no era fan seu) que feia. Quan contemplaves els perills que corria creies que aquest paio estava boig. Després veies que no, que només era australià. Igual que en Russel Crowe, el boomerang, les pelis d'en Mad Max, el futbol australià, David Boon i les seves 44 cerveses...

L'Hemisferi sud, l'herència genètica de milers de delinqüents condemnats a viure-hi, o altres motius, però el que és evident és que hi ha un clar fet diferencial Australià: no són com la resta del mortals.

Tant especials són aquelles terres? Deixem que ens en doni alguns detalls Bill Bryson, viatger de prestigi i enamorat del país.:


-Austràlia és el sisè país més gran del món i l'illa més extensa. Única nació del món que va començar sent una presó.

-Al 1967, el primer ministre Australià Harold Holt passejava tranquilament per una platja de Victoria quan s'el va endur una onada i va desaparèixer. Mai més es va saber res d'ell.

-Té més coses que et poden matar que qualsevol altre lloc del món. Les deu serps més verinoses del món són australianes.

-Aquests cinc animals: l'aranya de tela d'embut, la medusa cofre, el pop d'anells blaus, la puça paralitzadora i el peix pedra són els més letals de la seva espècie en tot el món.

-Un país on el cuc més pelut et pot deixar sec d'una punxada verinosa, on els moluscs no només piquen, sinó que a vegades et persegueixen.

-Si tens la sort de no creuarte amb cap d'aquests perills, s'et pot menjar un tauró o un cocodril, les fortíssimes corrents marines o onades et poden arrossegar mar endins o pots fregir-te a més de 60 graus en l'àrid interior de l'illa, l'outback. Només l'Antartida és més hostil a la vida humana.

-El 80% de plantes i animals d'Austràlia no existeixen enlloc més. Un terç d'espècies de les quals encara són desconegutdes per la ciència.

-Fins al 1932 una "petita regió" de 250.000 km quadrats (com tota la Gran Bretanya) estava inexplorada, fins que la van "descubrir" i ara és el desert de Simpson.

-De fet l'outback està plagat de cadàvers d'exploradors, la majoria inexperts, com Thomas Mitchell, que al 1830 va arrossegar per més de 5000 quilometres de desert dos petites embarcacions amb la creença que al mig de l'illa hi hauria algun riu o llac navegable.

Els habitants de l'illa s'han hagut d'acabar acostumant a la força.
Explica Bryson com, preguntant si era segur banyar-se a la platja li van respondre que "feia segles que un tauró no mataba a ningú, concretament dos mesos", però li van dir que havia de témer els rips, corrents submarines que et poden arrossegar mar endins en questió de minuts. Prop d'on (amb una gran valentia!) es va banyar Bryson, uns pescadors van capturar, al 1935, un tauró blanc tan gran que van decidir portar-lo a l' aquari de la ciutat. Al cap de dos dies, el tauró va vomitar un braç, que l'últim cop que s'havia vist anava enganxat a un tal Jimmy Smith, al que es creia ofegat de feia uns dies.

Just al mateix lloc, un dia d'estiu de 1938, tres onades de 6 metres es van endur de cop a 200 banyistes mar endins. Sort dels 50 (!!) socorristes que van acabar rescatant-los a tots menys a sis.

De moment fins aquí hem arribat, seguirem les peripècies del senyor Bryson per dins el país tot agafan l'Indian Pacific, el segon tren més llarg del món.

2 comments:

Anonymous said...

per fi un post interessant

Pons said...

Molt interessant el post.

Estaria bé que fessis un altre post, així no caldria que em deixesis un llibre amb 414 pàgines :P

L'any que ve... De vacances a Australia!

Per cert, el tren més llarg del mon quin es? el Transiberià?