Monday, September 11, 2006

Australia (2)

Segurament els primers precedents de l'Almax o de la Sal de frutas van apareixer a l'illa de Hawai per allà el 1779. Els indigenes escollits que van prendre estofat de Cook no deurien preveure com pot arrivar a ser indigest un famós explorador anglès.

Resulta que deu anys abans el capità de l'Endeavour James Cook va decidir dedicar una mica de temps a investigar un grup d'illes amb les que s'havien anat topant exploradors holandesos i portugesos des de feia molts anys. Resulta que no era un arxipelag, sinó una inmensa illa plena de vida: resulta que Cook no es va fixar que les estacions són inverses a l'hemisferi sud, així que es creia que es trobava en un lloc de vegetació abundant en l'època seca, quan en realitat estava a l'època humida, pel que els anglesos van creure que era un lloc fantàstic per habitar.

Així que l'Imperi Britànic, al perdre les colònies americanes van necessitar un lloc prou gran a on continuar exiliant tota l'escòria de la societat, i quin lloc millor que Austràlia.

Així, al 1787, quan feia bastans anys que Cook havia passat pel sistema digestiu d'alguns afortunats, els anglesos van enviar la primera remesa de presoners cap a Austràlia (sensa haver enviat cap altre expedició a investigar el continent!). Onze embarcacions i 1500 desgraciats que van tenir la mala fortuna de formar-ne part es van dirigir a un lloc remot i absolutament desconegut, que feia més de 15 anys que ningú visitava. No s'havia fet mai un viatge tan llarg amb tanta gent, i amb l'estúpid objectiu d'empresonar-los.

Els escollits no eren precisament una amenaça per a la societat, els criminals perillosos eren executats, de fet molts eren executats, els codis de justicia britànics estaven plens de delictes condemnats amb la pena capital (fins a 200 diferents) entre els quals destaca "fer-se passar per egipci". Els que quedavan en vida no eren més que pobres lladregots: entre els presos de la primera expedició hi havia un condemnat per robar 12 pebrots i un altre per robar un llibre. Així, el que era una condemna per varis anys es convertia en cadena perpetua al ser impossible per als pobres presos pagar-se un bitllet de retorn a Europa un cop lliures.

1 comment:

Pons said...

Tenint en compte lo maravellos que expliques d'Australia qui vol tornar a Europa?
Només tindrien ganes de tornar la xurma i els brivalls condemants per l'imperi Britànic.

Fer-se passar per egipci... Quins pebrots!!(12¿?) Esperu que encara es mantigui un just castig per tal vilesa