Monday, May 07, 2012

No és tan fàcil? Doncs fes-ho tu!

Això és el que ens proposen des del departament d'Economia i Coneixement.

Tanta protesta contra les retallades, doncs prova tu, ciutadà, de cuadrar els comptes!

Però s'ha d'anar amb compte! Per alguna extranya raó, a la que decidim gastar més (o menys) ens surten tot de warnings que ens avisen de la nostra irresponsabilitat.

Per exemple si tenim l'estúpida idea d'augmentar el pressupost en eduació ens avisa que "Atenció! (...) el país també té altres necessitats." Si disminuim molt els serveis socials hem de saber que "Atenció! Recorda que algunes actuacions són de prestació obligatòria segons la llei i per tant no es poden reduir sense canviar les lleis." Gran argument de pes per no fer-ho (la mandra d'haver de canviar lleis).
 Però ULL! Que si per alguna estúpida raó es volen pujar les prestacions, hem de tenir en compte que "Atenció! Un increment massa gran i generalitzat dels ajuts públics pot desincentivar l'esforç personal." També podem mirar de pujar els impostos o aplaçar el deute, però amb iguals avisos que apel·len a la nostre responsabilitat i/o mala consciència.

 El que em meravella de tot plegat és que, per alguna misteriosa i divina raó, els nivells d'equilibri de partida (del pressupost 2012) són neutres, no tenen efectes sobre la població, no surt cap avís que ens digui "gastant això en seguretat no tindràs prous policies per protegir els banquers del BCE i hauràn de venir forces del país veí" o "Gastant així en sanitat t'operaran les catarates quan el teu net en començi a tenir.. o t'ho paguis"...

 Bé, us ho recomano, no deixeu de jugar-hi i sentir-vos Conseller per un dia.

PD: És evident que falten opcions tipus reclamar més diners a Madrid, buscar sortides miraculoses amb inversions ludopates o imprimir els teus propis bitllets, però suposo que la banda ampla espanyola no suporta un nivell tan alt de variables..

2 comments:

Anonymous said...

i lo de pujar els imposts es genèric! no pots triar per exemple si pujar només a les rentes altes...

RB said...

Estaria be' que fiquessin nivells de refer'encia de la despesa (qu'e costaria gastar tant com el 2008? quants imposts pag'avem, al 2008?), si fos possible.