Monday, June 05, 2006

Conjectura de Poincaré

Durant el congrés internacional de matemàtiques de París del 1900, el matemàtic David Hilbert va presentar una llista amb23 problemes, la solució dels quals marcaria el desenvolupament de la ciència al llarg del darrer segle.

Dels 23 problemes 20 s'han resolt (o s'ha demostrat que son irresolubles) i d'altres encara estàn ocupant un lloc privilegiat en la investigació matemàtica, però avui es ha surtit la noticia que uns matemàtics xinesos han resolt (seguint els passos d'un rus) el que es podria considerar el problema 24 de la llista: la conjectura de Poincaré.

Aquest problema, plantejat al 1904 (per això no era a la llista) per Henry Poincaré era un dels més interessants desafiaments matemàtics, considerat l'enigma matemàtic del segle XX. Per una explicació més completa.

3 comments:

Pons said...

això tindrà alguna repercusió en l'economia? o simplement que a partir d'ara ens mirarem les esferes d'una altra manera?

gary said...

No ens mirarem les esferes d'una altra manera, sinó que serà més fàcil calcular les superfícies de tot el que hi ha a l'univers. (crec..)

Anonymous said...

Si ens hem de fer rics, ho tindre en compte =)