Thursday, June 14, 2007

Estudiant ( polèmiques)

Es Adrià un artista?

Ferran Adrià és un dels convidats estrella al Dokumenta, un fira d'art contemporani que es celebra al aciutat alemanya de Kassel i és considerada la més important del món.

L'elecció d'un cuiner va causar molta polèmica, amb el debat sobre si la cuina és o no és un art, i si té sentit representar-la al costat d'arts visuals. Avui a la Nit al dia donaven veu a diferentes persones relacionades amb els dos móns (la cuina i l'art), la majoria d'ells sense masses discrepàncies a la idea del festival.

Des de que el van convidar s'havia anat creant expectació sobra la presentació que faria el cuiner a la fira, si faria un muntatge especial, etc. Avui s'ha desvetllat el secret, i resulta que farà això:

Ferran Adrià convertirà El Bulli en un pavelló més del Dokumenta, la mostra d'art contemporani més important del món

El considerat el millor cuiner del món, Ferran Adrià, ha revelat de quina manera participarà en la fira Dokumenta, la mostra d'art contemporani més important del món. Ferran Adrià ha decidit convertir El Bulli de Roses en un pavelló més de la mostra, i hi convidarà cada dies dues persones que participin en el Dokumenta, ja siguin galeristes o visitants, a tastar les seves creacions. La fira ha apostat aquest any per obrir la seva mirada a diversos camps i ha hi inclòs per primer cop la gastronomia. Per això ha convidat Ferran Adrià, en un gest sense precedents. La decisió ha aixecat polèmica en el món de l'art.

Veure els seus plats és tot un espectacle, menjar-los, tota una experiència per als sentits. Gust, bellesa, provocació i sorpresa, el joc està servit. Però és cuina o pot considerar-se art? Cada dia, dues persones que participin del Dokumenta podran emetre el seu veredicte. Ferran Adrià els convidarà a El Bulli a tastar els plats que elabora. La invitació del Dokumenta confirma que, siguin art o no, les creacions de Ferran Adrià han traspassat els límits i ara han capgirat els esquemes de l'art.

Proclamat un cop més millor cuiner del món, Ferran Adrià viu immers en una espiral interminable d'èxit i reconeixements, però poc es podia imaginar que acabaria sent la icona de la Dokumenta 12. És la cita més important de l'art contemporani, una mostra amb el més innovador del moment. I ara artistes, crítics i comissaris de tots els continents esperen ansiosos la seva intervenció, que alguns sectors més crítics no acaben d'aprovar. Però Adrià ha considerat que ser convidat a la Dokumenta marcarà un abans i un després en la seva trajectòria i que ho viu com l'inici d'una nova d'etapa. La cita és a partir de dissabte a la ciutat alemanya de Kassel.

La fira de l'art d'avantguarda, que arrenca aquest dissabte a la ciutat alemanya de Kassel, aposta per obrir la seva mirada a diversos camps, i ha triat Ferran Adrià entre els seus convidats.



Res. Això és el que ha fet per Dokumenta, si no tenim en compte el fet d'afegir una taula més al seu restaurant. Què passaria si la resta d'artistes convidats féssin el mateix? L'obra dels artistes és al taller on s'ha creat, i en comptes de traslladar-la a la fira, que siguin grups d'assistents escollits a l'atzar els que hi vagin.

Fins quin punt es pot considerar a Adrià un artista si la seva obra no és a l'abast del públic?
No conec personalment (que jo sàpiga) a ningú que hagi menjat mai al Bulli. I si no existeix? Tota la història del millor cuiner del món és una farsa? Un dubte interessant, llàstima però que ja no hi sigui el de l'inici.

1 comment:

Pons said...

Una menjada de coco tot plegat.

"Menjada de coco". Nom d'un dels plats del Ferran.