La UE multa con 60 millones a dos importadores de plátanos por pactar precios
Chiquita no será sancionada por facilitar información pese a formar parte del cartel
La Comisión Europea ha anunciado hoy la imposición de multas por un total de 60,3 millones de euros a varios importadores de plátano por pactar precios y, de ellos, el gigante estadounidense Chiquita quedó eximido por desvelar a Bruselas la existencia del cartel.
Chiquita, antiga United Fruit Company (UFCO), una companyia amb prou història com per haver aportat tant a la nostra societat com el concepte de "República Bananera", acusada injustament de neocolonialisme o d'haver ajudat a dictadures (Guatemala, Hondures...), coneguda com el pop (El Pulpo) "for its willingness to involve itself in politics, sometimes violently" es mereix un respecte i que observem amb atenció alguns dels seus greatest hits:
-La Matança de les bananeres: Massacre de treballadors en vaga de la United Fruit Company a un poble colombià al desembre de 1928. Els treballadors demanaven "They demanded written contracts, eight-hour days, six-day weeks and the elimination of food coupons. The strike turned into the largest labor movement ever witnessed in the country until then."
Pel que és evident que es mereixien una bona represalia per part de l'excèrcit colombià per protegir "interessos americans".
The Dispatch from US Bogotá Embassy to the US Secretary of State, dated January 16, 1929, stated:
“ | I have the honor to report that the Bogotá representative of the United Fruit Company told me yesterday that the total number of strikers killed by the Colombian military exceeded one thousand |
Pels que no saben anglès aquesta és la transcripció d'un telegrama de l'ambaixada americana al seu país on diu que "té l'honor d'anunciar que el representant de la United Fruit Company quantifica en més de mil els vaguistes morts per les bales de l'excèrcit."
-Bananagate: El president de la companyia va tenir el detall de llançar-se des del pis 44 d'un edifici de Manhattan l'any 1975. Aleshores es va descobrir que la companyia havia sobornat el president (dictador) d'Hondures a través d'un banc suís per tal que reduís les taxes d'exportació de les bananes. També es van descobrir suborns a funcionaris italians per evitar restriccions d'entrada de bananes al país.
Tot i així la SEC va determinar que no hi havia delicte en subornar funcionaris estrangers, sinó en amagar aquests suborns a l'accionariat de la companyia.
The SEC determined that none of the bribes could have been paid without the knowledge and approval of Black. While it was not illegal at the time for US companies to bribe officials, it was illegal for companies to hide such bribes from their stockholders.
-Finanançament de grups Paramilitars: Multat al 2007 pel Departament de Justicia dels EEUU per el finançament de guerrilles i grups paramilitars colombians.
-Violació sistemàtica dels drets dels treballadors: Entre d'altres coses exposant-los de forma continuada a pesticides i altres productes químics perjudicials o intimidant-los a través de milicies privades armades.
-Al 1998 una sèrie d'articles del Cincinnati Enquire va acusar a la companyia (entre altres) de: Maltractar als seus treballadors a les plantacions de centre-amèrica, contaminar el medi ambient, permetre el transport de cocaina en els seus vaixells, soborn de funcionaris estrangers, incomplir les lleis estrangeres sobre la propietat de la terra, prevenir per la força les unions sindicals dels seus treballadors...
-Cop d'estat, Guatemala 1954: Història coneguda i tristament repetida. President de país agrícola intenta fer una reforma agrària que xoca amb els interessos de multinacional terratinent. I la CIA fa la feina per evitar la infiltració comunista a l'amèrica central.
-I, si no en teniem prou: In the 1980s, the company (then known as United Brands Company) was involved in a leading Competition Law case when they were found to abuse their dominant position in the banana and fruit supply markets by the European Commission.
Però en el fons tot això no són més que tàctiques de supervivència empresarial:
One of the company's primary tactics for maintaining market dominance was to control the distribution of banana lands. UFCO claimed that hurricanes, blight and other natural threats required them to hold extra land or reserve land. In practice, what this meant was that UFCO was able to prevent the government from distributing banana lands to peasants who wanted a share of the banana trade. The fact that the UFCO relied so heavily on manipulation of land use rights in order to maintain their market dominance had a number of long term consequences for the region. For the company to maintain its unequal land holdings it often required government concessions. And this in turn meant that the company had to be politically involved in the region even though it was an American company. In fact, the heavy-handed involvement of the company in governments which often were or became corrupt created the term "Banana republic" representing a "servile dictatorship".
Una empresa amb tanta trascendència que ha stat capaç d'inspirar les obres de gent com Neruda, García Marquez o Joseph Conrad...
I el mail del meu amic acaba:
..guanya 5000 milions de dòlar per any i que està dirigida per amics personals de George Bush... es beneficiï de l'aplicació laxa de les lleis, és encara més vergonyós. La seu està a Cincinatti. No podia ser un altre lloc.
2 comments:
La mascota de la companyia està inspirada en Carmen Miranda, que això a wikipedia s'ho han deixat, xD:
http://de.youtube.com/watch?v=flfB4PGBHhE&feature=related
Deu ser difícil de convèncer a milions d'americans puritans de menjar una fruita tropical amb aquesta forma... i tanmateix en pocs anys es va convertir en el fruit més consumit! O sigui que res de treure mèrit a Chiquita, comunista.
Caram tu, quin post més currat! Es nota que no tens feina...
Ara ja no em cauen tan bé els platanistes aquests. Com a protesta em passaré tot el mes sense menjar platan! (sort que ja anem per la meitat).
Post a Comment