Tuesday, April 10, 2007

Santes

Els sants a Sicilia són cosa seria. Durant l'erupció de l'Etna del 1992 la lava avançava ràpidament amenaçant els pobles del sud-est del volcà. Mitjançant grans blocs de formigó i dinamitant el terreny es va aconseguir desviar la lava que amenaçava varis pobles. Però tot i així un riu de lava avançava directament capa Zafferana Etnea, un poble a poc més de vint km del cràter principal.

El poble, famós a Italia pels seus apicultors estava condemnat i s'havia de desallotjar. Però les solucions que no trobava l'exèrcit italià les va trobar el capellà del poble: una processó amb Santa Agata per demanar-li ajuda. Evidentment, la patrona del poble va reaccionar i la lava va frenar el seu avanç a uns centenars de metres de la localitat.

Santa Agata és també patrona de Catania, i Santa Rosalía patrona de Palerm, des que la va salvar d'una terrible epidèmia de peste a l'edat mitjana. Així als carrers de Sicilia abunden els altars ubicats als exteriors de les cases, regularment decorats amb flors, espelmes i fins algun llum de neó.

Com no, per garantir un bon viatge, nosaltres també ens vem impregnar de les tradicions locals i anavem sempre acompanyats per la nostra divinitat particular: Santa Pataky.



Catania


El Pau, dissimulant sospitosament, sota de Santa Pataky.
Hotel Sicilia - Palerm

1 comment:

Pons said...

Santa Pataki verge i martir